Sovrummet är för många den absolut viktigaste platsen i hemmet. Det är där du ska kunna koppla av efter en hård arbetsdag och känna dig lugn och i harmoni. Det finns många delar i ett sovrum som måste harmoniseras för att du ska uppnå just den där perfekta stämningen. Det handlar till exempel om vilken säng du har, hur du ljussätter och vilken färg eller tapet du har i rummet. Innan du ska inreda ditt sovrum måste du fundera över vad det är du vill uppnå och om det är något visst tema eller känsla som du vill få ditt sovrum att utstråla.

Möblerna

Sängen är den absolut viktigaste möbeln i ett sovrum. När du köper säng måste du tänka efter noga eftersom du ska leva med sängen i många år. Den är dessutom ofta en av dyrare möblerna i ett hem. Var noga med att testa madrassen innan och se till att du verkligen väljer rätt. Andra möbler som behövs i ett sovrum är exempelvis sängbord och byråar för kläder och annat. Se till att alla möblerna hör ihop på något sätt när det kommer till material och färger. Möblerna i ditt sovrum ska fylla den funktion som du är ute efter.

Färg och ljussättning

Belysningen i ett sovrum måste vara behaglig och mysig. Det är där du ska varva ner och ta det lugnt. Då vill du inte ha en stark belysning som är irriterande och hård. Du kan ha en taklampa vid behov av bättre ljus men fyll annars sovrummet med mysbelysning av olika slag, exempelvis små lampor med mjukt och dovt ljus. När det kommer till färgen på väggarna bör du fundera över vilka färger du tycker om men även tänka på att färger kan påverka oss på olika sätt. Det finns färger som passar mycket bättre att ha i ett sovrum för din sinnesro.