Vardagsrummet är ett av de ställena i våra hem där vi tillbringar mest tid. Vi tillbringar tid här i en mysig soffa framför TVn eller bara för att umgås med vänner och familj. Vardagsrummet är det rum som besökarna oftast ser och visst vill man att detta rum ska vara precis som i inredningstidningarna? Det finns så många olika stilar att applicera och det kan ofta kännas svårt att veta vilken riktning man ska följa. Här ska vi försöka ge lite klarhet i hur du kan tänka när du ska inreda och även ge tips på vilka trender som är inne just nu.

Grått och vitt är förbi

De senaste åren har vårt flöde bestått av bilder på rum där färgskalorna endast har gått i grått eller vitt. Den tiden tycks vara förbi och nu är det mer fokus på murriga färger och en mysig, lite rörig känsla. Ett hett tips är att välja en mysig matta för att få till en härlig känsla. Den får gärna vara mjuk och fluffig. Varför inte satsa på en matta med lite färg? Den kan du sedan matcha med övriga inredningsdetaljer i vardagsrummet för att få till en helhetskänsla. Detta kan du göra genom till exempel kuddar, filtar, krukor eller ljuslyktor.

Soffan – en möbel i fokus

Soffan är ofta en möbel i fokus i vardagsrummet och den kan vara avgörande för hur rummet upplevs. Placeringen är viktig och en tumregel att ha i åtanke är att ställa soffan så att den välkomnar gäster in i rummet. Det är inte särskilt trevligt att ha soffan med ryggen mot ingången så att gästerna möts av en soffrygg när de kommer in. Om detta är oundvikligt kan fokuset flyttas från soffryggen med hjälp av att ställa ett sidobord bakom soffan med någon fin växt, lampa eller övrig dekoration på. Blickfånget blir på så vis när något går in i rummet mer tilltalande.