När det gäller att stänga ute solen, göra det mörkare i sovrummet eller för att skydda för insyn har det vanligaste alternativet varit persienner med metallameller. Men de är vare sig särskilt dekorativa eller effektiva. Ett bättre val är då en plisségardin är gjord av veckat tyg. Den ger både de praktiska funktionerna och de estetiska, samt justeras lätt med linor. En plisségardin är dessutom lätt att montera eftersom de fästs i fönsterkarmen eller på fönsterbågen.

Välj modell efter behov

Plisségardiner kan ge ett mer eller mindre effektivt insynsskydd beroende på om du väljer en gardin som är transparant eller en som är semitransparant. Du slipper insynen men du får ändå in ljuset i bostaden eller kontoret. Eftersom det oftast är nedre delen på ett fönster som tillåter insyn måste du med persienner dra ner dem helt och hållet. Med en plisségardin har du en större flexibilitet eftersom den kan täcka hela fönstret om du vill, eller bara övre eller nedre delen. Eftersom konstruktionen tillåter dig att både justera uppifrån och ner och nedifrån och upp ger det fler valmöjligheter. Den håller dessutom gardinen snyggt på plats oavsett om fönstret är öppet eller inte.

Är du däremot i behov av att kunna mörklägga rummet, till exempel i ett sovrum, är en plisségardin perfekt. Du kan antingen välja en som är ett kraftigare tyg och som effektivt stänger ute sol, särskilt om du väljer en färg som är lite mörkare. Vill du under dagen kunna släppa in mer ljus men ändå undvika nyfikna blickar är den plisségardin med dubbla vävar ett bättre val, här har du en väv som mörklägger rummet när du behöver det men även en väv som släpper in ljus, utan att ge insyn. Den tunnare väven finns i både transparant och semitransparant.

För både värme och kyla

Tack vare det veckade tyget är en plisségardin dessutom värmereflekterande och bidrar även till att hålla viss kyla ute eftersom tyget isolerar fönstret under den kallare årstiden. Energisparande i ett dekorativt format!