Det är lätt att välja fel tapet, att man köper mer på känsla än med hänsyn till funktion och form. Tapeten känns rätt tills den hamnar på väggen och varken passar möblerna, rummet eller övriga rum. Genom att smalna av valen innan man börjar sålla bland tapetutbudet har man gjort sig själv en tjänst, både ekonomiskt och tidsmässigt. Vilket rum ska tapetseras? Hur är stilen på möblerna i rummet, och vilket är temat för andra rum? Tapeten ska hålla i flera år och anpassas till rummets funktion. Kökstapeter och barnrumstapeter ska till exempel tåla spill och fläckar, och lätt kunna torkas av.

Tidlös design eller retromönster

Idag finns det tapeter för alla plånböcker och smaker. Bland det första man behöver bestämma sig för är vilken stil tapeten ska ha. För det lilla, romantiska huset finns tapeter med english cottage-stil, för den båtintresserade finns den maritima stilen. Du som vill uppleva historiens vingslag kan njuta av rokoko- och jugendtapeter. Husets byggnadsår kan behöva styra valet av tapeter, för att skapa en mer tidsenlig känsla och utformning. Retrotapeter finns för 1900-talets olika årtionden, både som vanlig papperstapet eller non woven. Retrotapeter kan erbjuda ett grafiskt äldre mönster, men i fler färgnyanser som passar det moderna hemmet. Låt din personlighet speglas i valet av tapet!

Det slutliga tapetvalet

Det kan vara bra att ta hem tapetprover som man testar mot väggen och möblerna, innan man gör det slutgiltiga valet. En alldeles för mörk tapet kan krympa rummet. Då kanske det räcker med en fondvägg, medan övriga väggar målas ljusare. Fel färg på tapeten kan få dina vita soffor att se smutsgråa ut. I slutändan kan det vara tapetsorten, det vill säga materialet, som styr. För nybörjaren och den trångbodde kanske non woven tapeter är bästa alternativ, då man behöver minimalt med verktyg och kunskap för att komma igång. Du som vill ha snygga och slittåliga tapeter kanske hellre överväger textiltapet.