Alla kan hamna i en ekonomiskt knivig sits, vilket gör att man kanske måste låna pengar. Det kan handla om allt ifrån stora lån till mindre smålån i form av SMS-lån. För stora lån måste du i stort sett alltid vara kreditvärdig, men om du är i akut behov av pengar och vill satsa på ett mindre lån kan du ha möjlighet att ansöka om det trots betalningsanmärkning. Det ser dock lite olika ut mellan olika aktörer, så läs alltid på om lånet innan. Här får du veta mer om hur du jämför långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkning.

Jämföra regler och villkor

En bra början när du ska ansöka om lån är att jämföra olika regler och villkor som finns på sajterna, till exempel vad gäller betalningsanmärkning. Du måste vara minst 18 år gammal för att ansöka om lån, men ibland gäller 20 år. Du ska också vara folkbokförd i Sverige och inte finnas hos Kronofogden. Däremot kan en eller två betalningsanmärkningar vara okej, så länge du kan intyga att du kommer att kunna betala tillbaka lånet inom den utsatta tiden. Kom ihåg att alla sajter inte erbjuder lån med betalningsanmärkning, så genom att jämföra olika aktörer kan du snabbt utesluta dem som inte gör det.

Kreditupplysning och ränta vid jämförelser

De allra flesta låneaktörer inom smålån tar en kreditupplysning på dig i samband med att du ansöker om ett lån. Om du har någon betalningsanmärkning kommer det framgå där, men det behöver inte automatiskt betyda att du nekas lånet. Många långivare väljer att göra individuella bedömningar på ansökningarna som kommer in, vilket innebär att du kan få möjligheten att visa att du har en stabil inkomst eller på annat sätt kan betala tillbaka lånet. Glöm inte att jämföra räntesatsen i förhållande till löptiderna innan du bestämmer dig för en långivare. Räntan är ofta relativt hög bland smålån, men de kan skilja sig mellan olika aktörer.