Själva ordet passepartout kommer från franskan. Det betyder ”passerar allt” eller ”går runt”. Och det är ju precis vad en passepartout gör! Den går runt bilden eller det objekt man monterar den runt.

När man vill lyfta sin bild och göra någonting extra speciellt med den är metoden med passepartout ett utmärkt val. En passepartout är en typ av ram, en sorts extraram, där bilden får en (oftast enfärgad) kant runt sig. Svart och vitt är klassiska färger som används, men man kan förstås även rama in med andra färger. Själva passepartouten finns i många olika storlekar, färger och former. Anpassa efter bilden och skapa olika effekter, allt från fyrkantiga och rektangulära passepartouter till runda, ovala, med specialformer eller collage där flera bilder ryms inom samma ram. Den ovala formen gör sig särskilt bra till porträtt av olika slag.

Hur använder man passepartout?

En passepartout är gjord av en tunn skiva, ofta papp, där ramen är utskuren för att kunna rama in den tilltänkta bilden och ge ett extra djup. Det finns även en till funktion och det är att bilden inte ligger an direkt mot glaset, i de fall man använder glasram. Det vanligaste är att man monterar en passepartout på bilden och sedan ramar in detta med en vanlig ram av passande modell och färg.

Många föredrar en glasram eftersom det både blir snyggt och ger en exklusiv känsla. Ibland väljer man att rama in utan glas och med bara passepartout och ram. Fördelen med det är att man då undviker reflexer som annars kan speglas i en glasram. Nackdelen är att det inte skyddar bilden som en ram med glas gör. Att använda endast passepartout på sin bild kan fungera i vissa sammanhang men vid andra tillfällen kan det kännas lite för enkelt.